10 tips voor het doorbreken van patronen

vakantie
Ik heb de afgelopen weken heerlijk vakantie gevierd in het Zwarte Woud en de Vogezen. Ik vind het heerlijk om niet thuis te zijn, een nieuwe omgeving te verkennen, andere dingen te eten en nieuwe dingen te doen. Door de tijd heen had ik alleen wel een aantal vakantie-rituelen ontwikkeld, die ik deze vakantie heb doorbroken.
Zo lees in normaal ik de vakantie heel veel boeken, en lees ik ook echt iedere dag. Ik heb deze vakantie bewust ook dagen niet gelezen, waardoor ik veel minder heb gelezen (2,25 boeken in 2 weken), maar gemist heb ik het niet. In plaats daarvan heb ik van elke dag een stukje geschreven en ook wat getekend of erbij geplakt in een scrapboek, ook heb ik vaker NIETS gedaan. Voor de creativiteit is dit heel goed, andere dingen doen en je vervelen zijn goede patroondoorbrekers. Hoe dat komt lees je hieronder. 

patronen
Onze hersenen zijn uitermate sterk en kundig, vooral in het creëren van patronen. (De Bono, lateral thinking, 2009). Door patronen te herkennen en nieuwe informatie daarmee te vergelijken kan je informatie sneller opzoeken. Vergelijk het met het coderingssysteem (SISO) van de bibliotheek. Als je weet onder welke categorie een boek valt, kan je het daar gaan zoeken, in plaats van het doorzoeken van de hele bibliotheek.

Helaas betekent dit dat het brein in de automatische modus niet geneigd is tot creatief denken, wat betekent dat je zelf een bewuste keus moet maken om creatief te zijn door dingen anders te doen.

problem solving10 oefeningen om je patronen te doorbreken
Wil je je eigen patronen doorbreken. Kies dan één (of meer) van de onderstaande oefeningen en kijk wat het je brengt. Ik hoor graag van je wat je ervaringen waren!

1. Neem eens een andere route van huis naar werk/school/winkel en observeer wat je onderweg opvalt.

2. Gebruik een ander -liefst langzamer- vervoermiddel (fiets of bus ipv auto, lopen ipv fietsen) om een route die je vaak neemt af te leggen. Merk onderweg op of je dingen anders ziet of zelfs nieuwe dingen ziet.

3. Leer iets nieuws. Haken (loom), jongleren, op je kop staan, je kunt het zo gek niet verzinnen, maar het leren van iets nieuws geeft veel input en inspiratie voor je creativiteit.

4. Lees je krant of stripboek vandaag eens op z’n kop. Wat valt je op?

5. Koop bij de kiosk een tijdschrift of krant die je normaal NOOIT zou kopen, liefst een waar je een beetje de kriebels van krijgt. Lees het met aandacht en kijk wat je opvalt en wat je eruithaalt.

6. Kies bij het boodschappen doen een ingrediënt dat je nog nooit heb gegeten. Maak er een gerecht van en proef!

7. Loop vandaag twee keer zo langzaam als normaal. Hoe voelt dat? Wat valt je op?

8. Gebruik een dag je bestek verkeerd. Een paar voorbeelden: Eet een Mars met mes en vork, Eet je soep met een mes, drink je thee met een vork, eet je boterham met stokjes. Veel plezier gewenst!

9.  Loop je gebruikelijke route van huis naar school/werk/brievenbus/winkel en probeer minimaal 5 nieuwe dingen te ontdekken. Maak hier foto’s van.

10. Doe eens mee met een training van een sport die je nog nooit gedaan hebt. Wat valt je op? Wat vond je leuk en wat niet?

—–

Over de auteur:

Loes Visscher is creatief trainer en facilitator bij Nuvoli. Met trainingen en interactieve workshops boort zij het aangeboren, maar vaak verwaarloosde talent tot creatief denken aan bij individuen en groepen. Ook biedt ze een frisse wind voor teams door doelmatige werkvergaderingen te organiseren waarbij creativiteit en samenwerking de ruimte krijgen.

Meer weten? Bel dan 06-29895989 of mail met Loes @ nuvoli.nl