Creatieve tip nr. 5: Stel een vraag (1)

Vragen stellen, als kind doen we het tientallen keren per dag, maar als volwassene een stuk minder. Komt het omdat we onze nieuwsgierigheid verliezen of omdat we niet meer durven te vragen? Ik weet het niet precies, maar ik weet wel dat vragen stellen een heel krachtig creatief instrument is. Leonardo da Vinci was bijvoorbeeld een meester in het stellen van open vragen. Het vermogen tot vragenstellen kan je weer leren door het simpelweg te oefenen.

De volgende oefening helpt je om je creativiteit te stimuleren door vragen te stellen.

Oefening 1: stel een vraag, en nog één, en nog één

Soms heb je een probleem, vraag of iets waarover je je verwondert. In deze oefening neem je die vraag als uitgangspunt. Schrijf hem op een groot papier in het midden. In plaats van de vraag nu direct te beantwoorden ga je nog meer vragen stellen. Zet deze om de oorspronkelijke vraag heen, bijvoorbeeld in de vorm van een mindmap. Maak het jezelf niet te makkelijk en daag jezelf uit om 20 vragen erbij te verzinnen.

Op de afbeelding hieronder zie je hoe ik 20 vragen heb gesteld bij de vraag “Waarom kunnen vogels vliegen” (iets wat mij mateloos intrigeert)

vragen stellen - waarom kunnen vogels vliegen

 

 

 

 

 

 

 

 

Heb je de oefening gedaan, deel dan hieronder je ervaringen. Ik ben erg benieuwd.

———————————————————————————————

_MG_5178 copyklein

Loes Visscher is creatief trainer en facilitator in haar eigen bedrijf Nuvoli. Het motto van Nuvoli is  beter (samen)werken door creativiteit. Met trainingen en interactieve workshops boort zij het aangeboren, maar vaak verwaarloosde talent tot creatief denken aan bij individuen en groepen. Ze biedt een frisse wind voor teams of projecten door doelmatige werkvergaderingen te organiseren waarbij iedereen deelneemt en veel energie ontstaat.

 

 

Een gedachte over “Creatieve tip nr. 5: Stel een vraag (1)

Reacties zijn gesloten.