Creatieve tip nr. 6: Stel een vraag (2)

De juiste vraag

Vragen stellen is belangrijk voor onze creativiteit. Ik heb er al eens een blog over geschreven en ook Sigrid van Iersel heeft er een aantal blogs aan gewijd, waaronder één over de juiste vraag. Toen ik de titel las: “de juiste vraag” moest ik gelijk aan de uitdrukking: “dat is de hamvraag” denken. Waar komt dat vandaan? Ik besloot op onderzoek uit te gaan.

De hamvraagde-hamvraag2

Op onzetaal.nl vond ik de uitleg voor de term.  ‘Dat is de hamvraag’ wordt gebruikt om uit te drukken dat iets de cruciale vraag is, de vraag waar het allemaal om draait. De oorsprong is een quiz van de NCRV, genaamd ‘Mastklimmen’. Hoe meer vragen de deelnemers aan deze quiz juist beantwoordden, hoe hoger zij opklommen in een in de studio geplaatste mast. Bovenin hing als hoofdprijs een gerookte ham. Wie het juiste antwoord gaf op de laatste en belangrijkste vraag, de hamvraag, mocht de ham uit de mast pakken.

Analogie doorvragen

Ik vind dit een mooie analogie voor het belang van vragen bij creativiteit. De hamvraag kan je dus pas stellen als je al een flink aantal vragen hebt gesteld. Oftewel, met doorvragen kom je pas tot de essentie.

Oefening: 5x waarom vragen

Probeer het zelf eens: vraag niet een keer waarom, maar vraag 5 keer door. Dat is lastig, maar uiteindelijk levert het je heel veel op, en wellicht stel je zelfs de hamvraag…

————————————————————————————————

_MG_5178 copy

Loes Visscher is creatief trainer en facilitator in haar eigen bedrijf Nuvoli. Het motto van Nuvoli is  beter (samen)werken door creativiteit. Met trainingen en interactieve workshops boort zij het aangeboren, maar vaak verwaarloosde talent tot creatief denken aan bij individuen en groepen. Ze biedt een frisse wind voor teams of projecten door doelmatige werkvergaderingen te organiseren waarbij iedereen deelneemt en veel energie ontstaat.