dagstarter voor de creatieve klas – weerbericht

half bewolktWat is jouw weerbericht?

Wil je peilen hoe je leerlingen in hun vel zitten? Waarschijnlijk heb je geen tijd om ze individueel te spreken, en in een kringgesprek kan je niet iedereen aan het woord laten, maar je kan wel gebruik maken van een leuke werkvorm om inzicht te krijgen in het wel en wee van de klas. Dat kan door middel van de metafoor van het weerbericht.

Ben jij vandaag zonnig, bewolkt of gaat het regenen, of verwacht je onweer? Kinderen weten vaak goed uit te drukken wat hun gemoedstoestand is aan de hand van een (intern) weerbericht. En het is laagdrempelig en een veilige manier om soms gevoelige onderwerpen te benaderen.

Hoe kan je dit toepassen in de klas:

  • in de kring 1 voor 1 leerlingen aan het woord laten om hun weerbericht te vertellen (kost relatief veel tijd)
  • iedereen een A5 geven om hun weerbericht op te tekenen, je kan dan leerlingen plenair of individueel vragen om een toelichting, al dan niet op vrijwillige basis.
  • verschillende bordjes in de klas ophangen (stralende zon/half bewolkt/bewolkt met buien/onweer/mist/sneeuw) en de leerlingen vragen bij het toepasselijke bordje te gaan staan. Je kunt ze in de groepjes laten uitwisselen of ook hier weer een aantal leerlingen uit verschillende groepjes het woord geven. Heb je een groep met een hele goede sfeer, dan kan je leerlingen aan elkaar laten vragen hoe de ander ze kan helpen om van ‘bewolkt’ naar ‘zonnig’ te raken.

Een voorbeeld van een werkblad en posters met weersgesteldheden vind je hier: creatieve starter – weerbericht door Loes Visscher Nuvoli

Probeer het eens uit en deel je ervaring hieronder!

Over de auteur:

10401411_296708497160515_2570209716641568197_nLoes Visscher is creatief trainer en facilitator bij Nuvoli. Met trainingen en interactieve workshops boort zij het aangeboren, maar vaak verwaarloosde talent tot creatief denken aan bij individuen en groepen. Met speciale liefde en aandacht voor het onderwijs, om door en met docenten creativiteit terug te brengen in het onderwijs en het natuurlijke creatieve talent van kinderen en jongvolwassenen te stimuleren.

Meer weten? Bel dan 06-29895989 of mail met Loes @ nuvoli.nl