de Kaizen van vergaderen

Een gesprek over Kaizen bij een productiebedrijf en een bericht over een lunch met ‘afvaleten’ op de Dam. Dat zijn de inspiratiebronnen voor deze blog. Verspilling is in onze tijd en onze wereld bijna gewoon geworden. Toch zijn er tegenbewegingen zoals ‘Damn food waste’ en Kaizen, die focussen op die verspillingen en ze proberen te elimineren.
Binnen bedrijven focust Kaizen zich vaak op het productieproces, waarin goederen en tijd worden verspild, maar ik mis de focus op één van de grootste tijdverspillers in het bedrijfsleven en de non-profit, namelijk vergaderen.

facilitator goes Kaizen
Vergaderen is één van de grootste kostenposten in het bedrijfsleven, maar weinig bedrijven zijn er mee bezig hoe ze korter of beter kunnen vergaderen en dat verbaast me. Zet een paar topmanagers bij elkaar en een vergadering van een paar uur kost zó duizenden Euro’s. Ik heb een nieuwe missie: ik wil bedrijven bewust maken van de noodzaak van Kaizen vergaderen. Want alleen door beter na te denken over de opzet, het proces, de vorm en de begeleiding van de vergadering (het werk van een facilitator), kan de verspilling worden gereduceerd!

kaizen