Denken als Leonardo DaVinci #1

Ik ben het boek “Denken als Leonardo da Vinci” aan het lezen, van de schrijver Michael J. Gelb. Alhoewel de duidelijk slecht vertaalde ondertitel “De zeven stappen naar een dagelijkse genialiteit” mij niet zo aanspreekt, is het een leuk boek om te lezen. Leonardo DaVinci vind ik een aansprekend persoon, omdat hij zo veelzijdig was en erg creatief. Een mooi voorbeeld dus, waar we wat van kunnen leren. Dat is ook het uitgangspunt van het boek van Gelb. Het boek vertelt over het leven en werk van DaVinci en behandelt de zeven DaVinciaanse principes: Curiosità, Dimostrazione, Sensazione, Sfumate, Arte/Scienza, Corporalità en Connessione.

Curiosità

Het hoofdstuk dat ik net heb gelezen gaat over Curiosità. Dat wordt door de schrijver gedefinieerd als een onverzadigbare nieuwsgierige benadering van het leven en een niet aflatend streven naar permanent leren.

Dat is eigenlijk een aangeboren impuls, als een kind geboren is, zijn alle zintuigen gericht op onderzoeken en leren. En kleine kinderen beginnen te vragen zodra ze kunnen praten. Hun nieuwsgierigheid is soms gekmakend, weet ik uit ervaring… Leonardo DaVinci scheen net zo gekmakend nieuwsgierig te zijn, en heeft dat om kunnen zetten in vele kunstwerken en uitvindingen.

Verschillende invalshoeken

Maar wat deed Leonardo dan precies? Het belangrijkste wat over zijn werkwijze wordt beschreven is dat hij altijd alles vanuit verschillende gezichtspunten bekeek: tekende hij iets na (bijvoorbeeld een bloem), dan deed hij dat uit minimaal 3 verschillende hoeken. En zo keek hij altijd vanuit verschillende gezichtspunten naar objecten, problemen en oplossingen.

Ook zocht hij voortdurend naar manieren om zijn werk anders te beoordelen. Door afstand te nemen, of spiegel te gebruiken, zocht hij naar andere invalshoeken en naar verbetering van zijn eigen werk. Juist door je perspectief te veranderen, zie je anderen dingen en daardoor kan je verder perfectioneren.

Tips voor meer Curiosità

De beste tips voor het ontwikkelen van je eigen Curiosità vind ik:

  • Gebruik een notitieboek om je eigen vragen, inzichten, grappen, dromen en overpeinzingen te noteren;
  • Als je jezelf een vraag stelt, noteer dan de vraag, maar bedenk gelijk 10 andere vragen die je over hetzelfde onderwerp kunt stellen. Het stellen van de vragen is hierbij belangrijker dan het krijgen van antwoorden;
  • Werk met een thema voor de dag: bijvoorbeeld emoties, dieren, of aanraken;
  • Bouw je eigen woordenlijst op. Noteer woorden die je interesseren, met de definitie erbij.

Volgende keer meer over het DaVinciaanse principe Dimostrazione

 
Bron afbeelding: https://www.haagsehoogvliegers.nl/stimuleer-creativiteit-kind/