Denken als Leonardo DaVinci #2

Zoals ik eerder berichtte op dit blog ben ik het boek “Denken als Leonardo DaVinci” aan het lezen. Hierin worden de 7 principes van het leven en werken van Leonardo DaVinci behandeld. Waar ik eerder schreef over het belang van ‘Curiositá’ ofwel, nieuwsgierigheid, zal ik in deze blog ingaan op de principes van Dimostrazione en Sensazione.

Dimostrazione

Dimostrazione is het voornemen om kennis te toetsen aan ervaring, volharding, en een bereidheid om van fouten te leren.  Leren doe je het beste door ervaring. Denk maar eens terug aan je beste leraren. Lieten zij je alleen luisteren of lieten ze je zien en/of ervaren wat ze wilden overbrengen?

Leonardo is bekend van zijn mooie tekeningen van anatomie, en om dat te leren ontleedde hij ettelijke lichamen van mens en dier. Door daadwerkelijk in de stof te duiken deed hij de meeste kennis op.

Hij deed buitengewoon veel experimenten, die niet altijd een succes waren. Ondanks alle fouten en teleurstellingen hield hij nooit op met leren, onderzoeken en experimenteren. DaVinci had een volhardendheid om jaloers op te zijn.

oefeningen Dimostrazione

Hoe kan je werken aan je eigen dimostrazione? Wees je bewust van je eigen beperkende overtuigingen. Wat heb je op school geleerd over fouten maken? Wat hebben je ouders geleerd over omgaan met tegenslag?

Een mooie oefening die in het boek beschreven wordt is om een stream of conciousness-schrijfsessie te doen. Schrijf onafgebroken gedurende een minuut of tien over de vraag “Wat zou ik anders doen als ik niet bang was om fouten te maken.” (wil je meer instructies over hoe dat te doen, lees dan de instructies voor ‘vloeiend schrijven’ op de website van Papieren Spiegel)

Sensazione 

Ervaringen verlevendig je door je zintuigen te verscherpen, daar was Da Vinci van overtuigd. Horen, voelen, proeven en ruiken zijn daarbij van belang, maar met name het zien had bij hem een belangrijke rol. Hij had dat dan ook van jongs af aan meegekregen. Zijn Toscaanse leermeester heette zelfs Verrocchio (‘het ware oog’).  Leonardo da Vinci werkte continue aan de verfijning van zijn zintuigen. Zijn aandacht voor kleding, de verse bloemen in zijn atelier, lekker eten, muziek maken en luisteren terwijl hij werkte.

oefeningen Sensazione

Hoe kan je je eigen ‘scherpzinnigheid’ oefenen?

Je kunt 1 tot 2 keer per dag, een tijdje (3-5 minuten) bewust je ogen sluiten. Doe daarna rustig weer je ogen open en bekijk de wereld opnieuw. Kleuren worden helderder en alles wordt scherper. Door je even af te sluiten en je daarna weer open te stellen kan je bewuster waarnemen.

Maak je eigen innerlijk museum door (een reproductie van) je favoriete kunstwerk elke dag 5 minuten te bestuderen. Probeer ’s avonds voor het in slapen vallen het werk te visualiseren. Met alle details en zo mogelijk met al je zintuigen. Hoe zou het ruiken in de scene op het schilderij of hoe klinkt het? Hou bij hoe je indrukken van het werk per dag veranderen.

Hoe voed jij je eigen ontwikkeling en creativiteit? Herken je dingen van jezelf in Leonardo da Vinci of kan je wel wat van zijn tips gebruiken? Reageer hieronder als je de oefeningen hebt gedaan en je ervaringen wilt delen.