Gebruik de juiste denkstijl!

In voorbereiding op de training mindmappen, ben ik zelf weer fanatiek aan het mindmappen geslagen. Daarmee vat ik informatie samen die ik lees en die behulpzaam kan zijn bij de voorbereiding van mijn training.

Voor wie niet weet wat mindmappen is: mindmappen is een denkgereedschap dat met zowel tekst, afbeeldingen, kleur en vorm, een mentale kaart maakt om dingen te ordenen, te onthouden, te bedenken of te beslissen. Al naar gelang het doel van je mindmap, maak je een structuur, die je vult op een meer logische of een meer creatieve manier, met verschillende denkstijlen dus.

Die verschillende denkstijlen kan je als volgt samenvatten (uit Leer mindmappen voor kids, van Ed van Uden):

associatief denken – zoals de tovenaar Merlijn, die zonder moeite nieuwe dingen tevoorschijn tovert;

hierarchisch denken – zoals Darwin, die structuur aanbracht door hoofd- en bijzaken te scheiden en te categoriseren;

radiaal denken – zoals Pablo Picasso, die telkens een stapje terug nam van zijn doeken om ze rondom te bekijken, aan te vullen en aan te passen waar nodig.

creatief denken – zoals Leonardo da Vinci, die nieuwe verbindingen en verbanden zocht

en als laatste:

het langzame denken – als De Denker van Rodin, die denktijd neemt om dingen te laten bezinken en nieuwe of andere inzichten te krijgen

In een mindmap ziet dat er zo uit:

denkstijlen mindmap

 

 

 

 

 

 

 

Wil je een plan of een nieuwe idee bedenken, start dan te denken als Merlijn, structureer dan à la Darwin, en gebruik da Vinci en Picasso om je creativiteit aan te zetten.

Wil je een samenvatting maken, gebruik dan Darwin om te structuren, herzie als Picasso en gebruik De Denker om het in je geheugen op te nemen.

Zo heeft elke combinatie van denktypes zijn eigen resultaat. Met of zonder mindmap.
Wil je meer weten over hoe jij mindmappen kan gebruiken of hoe je jouw creatief denken kan stimuleren, neem dan contact met mij op.