Het nut van de omweg

Veel dingen in ons leven doen we automatisch. En dat is maar goed ook, want anders zouden we veel te veel tijd kwijt zijn aan het uit bed stappen, schoenen strikken en autorijden, om maar wat te noemen.

denksnelwegen

Als het om nadenken gaat doen we echter ook veel op de automatische piloot, en dat geeft niet altijd het beste resultaat. Op basis van eerdere ervaringen maken we ‘shortcuts’ in ons denken.

Als je maar vaak genoeg ziet dat A leidt tot B leidt tot C dan ontstaat er een denksnelweg in je hoofd.

Als gevolg denken we bij het zien van A gelijk dat het antwoord C is, maar dat hoeft niet zo te zijn. Want wellicht was deze keer A gecombineerd met D en dan is C niet het juiste antwoord, maar X (of P of 13). De ‘snelweg’ manier van denken leidt dus tot dezelfde oplossingen, en dat is wat je bij creatief denken net niet wilt (“Als je altijd doet wat je altijd deed, zul je altijd krijgen wat je altijd kreeg”)

omwegen

Bij creatief denken proberen we om de automatische piloot heen te gaan. Ik schrijf hier bewust niet uitschakelen, omdat het onderdrukken van onze automatische piloot niet werkt. Stop je de eerste associaties weg, dan komen ze toch terug, en vaak op de meest ongewenste ogenblikken. Daarom is het zaak er ruimte aan te geven. De eerste associaties die je bij een probleem hebt zijn vaak die van de denksnelwegen. Als die eenmaal geopperd zijn (in de eerste fase van het proces bijv. in een braindump) dan ontstaat er ruimte in het brein om naar associaties te gaan die wat minder aan de oppervlakte liggen, je gaat als het ware naar de zijweggetjes en de paadjes om daar naar nieuwe ideeën te zoeken. Je kunt het vergelijken met een boom. De stam is de denksnelweg, maar aan de zijtakken vind je pas de blaadjes (de ideeën).

Door nieuwe ideeën te combineren kan je komen tot originele oplossingen voor problemen. Die oplossingen liggen dus niet aan de snelweg, maar kunnen alleen door een omweg worden bereikt.

Andersom kun je in je eigen dagelijks leven je creativiteit stimuleren door de keuze te maken om iets routinematigs anders te doen. Neem een andere route naar je werk/school/huis of kies je een ander vervoermiddel (fiets ipv auto, lopen ipv bus), en zet je je zintuigen open, dan kan je plots nieuwe dingen zien en ervaren.

–> Probeer het eens uit en laat me weten hoe je het ervaren hebt.